Home Health Het geheim om jong te blijven? Draf!

Het geheim om jong te blijven? Draf!

Een recente studie, uitgevoerd aan de Humboldt State University en de University of Colorado in Boulder, vond een onverwacht voordeel voor oudere mensen die gingen joggen : ze bleven ‘jonger’.

De studie, die afgelopen november online werd gepubliceerd in het vakblad  PLOS ONE , onderzocht volwassenen ouder dan 65 jaar. Sommigen van hen meldden dat ze trainden door te lopen , en anderen dat ze trainden door te joggen . De onderzoekers ontdekten dat de joggers minder snel last hadden van leeftijdsgerelateerde achteruitgang dan de groep die alleen wandelde, dat wil zeggen dat hun lichaam jonger bleef.

Volgens Justus Ortega, een professor aan de Humboldt State University , ontdekte de studie dat oudere volwassenen die zich bezighouden met krachtige aerobe activiteit – met name hardlopen – lagere metabolische kosten hadden dan sedentaire oudere volwassenen. Metabolische kosten zijn de hoeveelheid energie die nodig is om te bewegen en nemen doorgaans toe met de leeftijd.

Hoge metabole kosten veroorzaken meer vermoeidheid en maken het lopen daarom moeilijker. Verslechtering van het vermogen om te lopen komt vaak voor bij oudere volwassenen.

De onderzoekers onderzochten hardlopers ouder dan 65 jaar die drie keer per week minstens 30 minuten per dag joggen. En ook voor degenen die drie keer per week 30 minuten wandelden.

Deelnemers werd gevraagd om op een loopband te lopen met drie verschillende snelheden (1,6, 2,8 en 3,9 mijl per uur/2,57, 4,50 en 6,27 km per uur). Ondertussen maten de onderzoekers hun zuurstofverbruik en kooldioxideproductie.

Over het algemeen was het aandeel oudere hardlopers 7% tot 10% efficiënter in wandelen dan niet-hardlopers. Bovendien waren de metabolische kosten van het lopen van hardlopers vergelijkbaar met die van volwassenen van 20 tot 29 jaar.

Onderzoekers weten niet zeker wat hardlopers efficiënter maakt in lopen dan wandelaars, maar ze denken dat het te maken heeft met mitochondriën, de deeltjes die cellen van energie voorzien. Het blijkt dat mensen die intensief sporten gezondere mitochondriën in hun spierweefselcellen hebben.

Maar hoewel de exacte reden niet bekend is, zoals aangegeven door Dr. Rodger Kram, een professor aan de Universiteit van Colorado en co-auteur van de studie, is het resultaat dat joggen ervoor zorgt dat de persoon jonger blijft .

Toekomstige studies worden momenteel gepland om te zien of andere krachtige aërobe activiteiten, zoals zwemmen en fietsen , ook leeftijdsgerelateerde fysieke achteruitgang verminderen.

Je weet al wat je moet doen om je lichaam jonger te houden. Maar ondanks de voor de hand liggende voordelen van joggen, haast u niet om van de ene op de andere dag te gaan joggen als u het nog nooit eerder hebt gedaan. Overleg eerst met uw arts om u zijn toestemming te geven. Ga dan beetje bij beetje, zodat je lichaam went aan de nieuwe oefening. Verhoog geleidelijk uw afstand en snelheid totdat u het doel bereikt dat u en uw arts hebben gesteld. Dat is de beste manier om alle voordelen van joggen te benutten zonder uw lichaam te beschadigen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here