Een van de sleutels om je kleintje gelukkig en gezond te houden, is ervoor te zorgen dat ze consequent genoeg slaap krijgen , vindt een nieuwe studie.

Dit is geen verrassing voor ouders, toch? Maar het blijkt dat zelfs 39 minuten een verschil kunnen maken , toonden de resultaten.

In de studie , gepubliceerd op woensdag (15) in Jama Network Open, volgden onderzoekers 100 kinderen van 8 tot 12 jaar die in Nieuw-Zeeland woonden. De kinderen wisselden af ​​tussen een week een uur eerder naar bed gaan en een uur later naar bed – met daartussen een week regelmatig bedtijd.

Vervolgens beoordeelden de kinderen en hun ouders aan de hand van een vragenlijst hun slaapstoornissen en beperkingen overdag . De onderzoekers hebben de kinderen ook een vragenlijst afgenomen over hun gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven.

Kinderen die deelnamen aan het onderzoek sliepen regelmatig tussen de acht en elf uur per nacht en werden over het algemeen als gezond beschouwd, aldus het onderzoek .

Na een week van 39 minuten minder slaap per nacht, rapporteerden kinderen een lager algemeen welzijn en minder vermogen om met school om te gaan, aldus de studie.

“We weten allemaal dat we ons beter voelen met een goede nachtrust, maar er zijn heel weinig gegevens met behulp van experimentele ontwerpen die echt laten zien (hoe) groot de impact kan zijn”, zei hoofdauteur Rachael Taylor per e-mail. “Dit soort interventionele gegevens is de enige manier om te ‘bewijzen’ dat het veranderen van het ene gedrag daadwerkelijk een ander beïnvloedt.”

De studie omvatte veel aspecten van welzijn, waaronder een beoordeling van hoe kinderen zich fysiek en psychologisch voelden in hun relaties met ouders en leeftijdsgenoten, en hoe ze zich voelden over school, zei Rachael, een onderzoeksprofessor in de geneeskunde aan de Universiteit van Otago. Nieuw-Zeeland.

De beoordeling omvatte vragen over of de kinderen het gevoel hadden dat ze op school konden opletten en zich fysiek fit voelden, en of ze de energie hadden om plezier te hebben en tijd door te brengen met hun vrienden.

Niet alle kinderen konden het hele uur van de studie minder slapen, zei de expert. Maar elk bedrag dat ze bezuinigden, veroorzaakte een achteruitgang van hun welzijn, zei ze. En de gevolgen waren groter als studiedeelnemers een half uur of meer slaap verloren, voegde ze eraan toe.

“We hebben dit soort studies niet gezien die kijken naar de kwaliteit van leven of gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven, waarvan we weten dat ze erg belangrijk zijn omdat het vaak iets is dat echt kan resoneren met families, leraren, volksgezondheidsfunctionarissen, als we denken over hoe belangrijk het is om een ​​gezonde slaap te bevorderen”, zegt Ariel Williamson, kinderslaapspecialist bij het Children’s Hospital in Philadelphia.

Ariel, die ook assistent-professor psychiatrie en kindergeneeskunde is aan de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania, was niet betrokken bij het onderzoek.

prioriteit geven aan slapen

De kinderen in de studie werden gevolgd van 4 juli tot 1 september 2022 en er blijven vragen over de langetermijneffecten, zei Rachael.

“We weten niet wat het langetermijneffect zou kunnen zijn – misschien passen de kinderen zich aan, misschien niet en zal hun welzijn verder verslechteren”, zei Rachael in een e-mail.

Ondertussen adviseerde ze families “de waarde van slaap niet te onderschatten en zoveel mogelijk prioriteit te geven aan slaap”.

Het kan gemakkelijk zijn om een ​​beetje verloren slaap te vermijden, maar minder slaap van goede kwaliteit krijgen kan resulteren in het eten van meer zoet voedsel, slechtere schoolprestaties en een lagere geestelijke gezondheid, voegde Rachael eraan toe.

En hoewel voldoende en voldoende slaap belangrijk is, is het ook cruciaal om een ​​persoonlijk plan voor je gezin te maken, zei Ariel.

Sommige kinderen met neurologische ontwikkelingsverschillen, zoals autisme of aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, hebben bijvoorbeeld variaties in slaapbehoeften, of werkschema’s of activiteiten kunnen het moeilijk maken om zo vroeg naar bed te gaan als u zou willen dat uw kind is. , voegde ze eraan toe.

Als je denkt dat je kind baat zou kunnen hebben bij meer slaap, raadt Ariel aan om langzaam te beginnen en zelfs de bedtijd 15 minuten uit te stellen.

En kwaliteit is net zo belangrijk als kwantiteit. Om meer rust te krijgen , raadt ze aan dat kinderen elke avond dezelfde bedtijd hebben (zelfs in het weekend), schermen 30 minuten voor het slapengaan uitzetten en zich aan een bedtijdroutine houden, voegde ze eraan toe.

Voor sommige kinderen kan dat kalmerende activiteiten betekenen die hen naar bed brengen, maar voor andere kinderen kan dat betekenen dansen of strekken om hun lichaam klaar te maken, zei Williamson.

Sommige gezinnen geven prioriteit aan de bad-, boek- en bedroutine voor jongere kinderen, maar oudere kinderen en zelfs volwassenen kunnen baat hebben bij het volgen van een schema dat de hersenen en het lichaam waarschuwt dat het tijd is om tot rust te komen, zei ze.

“Soms denk ik dat als we ons meer op slaap zouden concentreren, veel andere aspecten van de gezondheid en het welzijn van kinderen sterk zouden verbeteren”, zegt Rachael. Immers, zei ze, wie houdt er niet van een goede nachtrust?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here